» Eco Food – regionalna kuchnia pod wiejską strzechą
LOT Białowieża


Eco Food – regionalna kuchnia pod wiejską strzechą

Region Puszczy Białowieskiej kusi nie tylko bogactwem atrakcji, ale także pysznym jedzeniem. Podlasie to zagłębie smacznej kuchni – oryginalne ciasto Marcinek, dziczyzna, naturalny smalczyk, wędliny przygotowywane według starych receptur, babka ziemniaczana, bigos, chleb prosto z pieca, własnoręcznie przygotowane przetwory – paleta smaków i barw jest bogata. Smacznych, nieskażonych konserwantami potraw skosztujecie Państwo w gospodarstwach agroturystycznych, których głównym składnikiem jest szczypta podlaskiej gościnności. Zapraszamy

 

Na spróbowanie regionalnej kuchnia zapraszają właściciele kwater:

 

Białowieskie Ustronie, Janowo

Bojarski Gościniec, Narewka

Bora Zdrój, Lewkowo Nowe

Melisa, Planta

Dwór Bartnika, restauracja Carska Komnata, własna pasieka

Suszczy Borek, Suszczy Borek – wypiek chleba, własna pasieka, kozie sery podpuszczkowe

 

 

Kontakt:

Agroturystyczne Stowarzyszenie „Puszcza Białowieska”

17-220 Narewka

ul. Mickiewicza 50

woj. podlaskie

tel. 85 685 82 15 – Prezes Stowarzyszenia

prezes@agrokwatera.eu

 

 

 

Jelonek, Jelonka – gospodarstwo otrzymało po drugiej kontroli certyfikat EKOGWARANCJI PTRE, upoważniający do zakwalifikowania się do gospodarstwa ekologicznego.

 

Suszczy Borek, Suszczy Borek – gospodarstwo posiadamy własną pasiekę, sad ze starymi odmianami drzew owocowych. Uprawia się ogród warzywny oraz prowadzona jest hodowla kóz i owiec. Właściciel zajmuje się wypiekiem pełnoziarnistego chleba, ciasta drożdżowego, robi kozie sery podpuszczkowe.

 

Kontakt:

Białowieskie Stowarzyszenie Agroturystyczne
„ŻUBR”
17-200 Hajnówka, ul. Południowa 4
Adres korespondenycjny:
Zabłotczyzna 12
17-220 Narewka
Tel. 607 319 760
bsa-zubr@home.pl