» ECO FOOD
LOT Białowieża


ECO FOOD

Region Puszczy Białowieskiej kusi nie tylko bogactwem atrakcji, ale także pysznym jedzeniem. Podlasie to zagłębie smacznej kuchni – oryginalne ciasto Marcinek, dziczyzna, naturalny smalczyk, wędliny przygotowywane według starych receptur, babka ziemniaczana, bigos, chleb prosto z pieca, własnoręcznie przygotowane przetwory – paleta smaków i barw jest bogata. Smacznych, nieskażonych konserwantami potraw skosztujecie Państwo w gospodarstwach agroturystycznych, których głównym składnikiem jest szczypta podlaskiej gościnności. Zapraszamy

 

Na spróbowanie regionalnej kuchnia zapraszają właściciele kwater:

 

Białowieskie Ustronie, Janowo

Bojarski Gościniec, Narewka

Bora Zdrój, Lewkowo Nowe

Melisa, Planta

Dwór Bartnika, restauracja Carska Komnata, własna pasieka

Suszczy Borek, Suszczy Borek – wypiek chleba, własna pasieka, kozie sery podpuszczkowe

 

 

Kontakt:

Agroturystyczne Stowarzyszenie „Puszcza Białowieska”

17-220 Narewka

ul. Mickiewicza 50

woj. podlaskie

tel. 85 685 82 15 – Prezes Stowarzyszenia

prezes@agrokwatera.eu

 

 

 

Jelonek, Jelonka – gospodarstwo otrzymało po drugiej kontroli certyfikat EKOGWARANCJI PTRE, upoważniający do zakwalifikowania się do gospodarstwa ekologicznego.

 

Suszczy Borek, Suszczy Borek – gospodarstwo posiadamy własną pasiekę, sad ze starymi odmianami drzew owocowych. Uprawia się ogród warzywny oraz prowadzona jest hodowla kóz i owiec. Właściciel zajmuje się wypiekiem pełnoziarnistego chleba, ciasta drożdżowego, robi kozie sery podpuszczkowe.

 

Kontakt:

Białowieskie Stowarzyszenie Agroturystyczne
„ŻUBR”
17-200 Hajnówka, ul. Południowa 4
Adres korespondenycjny:
Zabłotczyzna 12
17-220 Narewka
Tel. 607 319 760
bsa-zubr@home.pl

Puszczańskie konfitury – bogactwo smaków

 

konfituryNa samym krańcu Polski wschodniej znajduje się prastara, ocalona od negatywnego wpływu cywilizacji Puszcza Białowieska. Niezwykły las, który bez udziału człowieka, obfituje w dorodne oraz soczyste plony różnorodnych, dziko rosnących owoców. Rok w rok obdarowuje pobliskich mieszkańców swoimi darami.

Matecznik chce przybliżyć dobrodziejstwo Matki Natury. Dzięki tradycyjnym białowieskim recepturom zachowuje w słoiczkach unikalność smaku wraz z walorami zdrowotnymi. Kto, jeśli nie osoby, które mieszkają tu od pokoleń, zna prawdziwy smak i wartość owoców leśnych.

Rok ma 365 dni, więc warto cieszyć się wspaniałym smakiem codziennie, a nie tylko w sezonie owocowania.

Konfitury zawdzięczają swój smak naturze – wszystkie owoce znajdujące się w słoiczkach MATECZNIKA pochodzą z ekologicznie czystych terenów Puszczy Białowieskiej. Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej firmy www.matecznik.eu – smaczny adres :)

W e-sklepie możemy zakupić konfitury prosto ze spiżarni Matki Natury, poznać sprawdzone przepisy a przede wszystkim – dowiedzieć się jak smakuje Puszcza Białowieska :) 

 

Matecznik

ul. Warszawska 79D
15-201 Białystok
Polska

tel./fax.: 85 732 93 41
biuro@matecznik.eu

Mandrivka – wędrówka do Puszczy Białowieskiej smakiem i przygodą wyznaczona …

 piernikMandrivka to zarówno wędrówka w przeszłość, teraźniejsze podróże, jak i krok w przyszłość. Zajmujemy się szeroko rozumianą turystyką i produktem lokalnym, które bazują na lokalnych walorach i zasobach. Nasza oferta, inspirowana jest tradycją.

Proponujemy Państwu sprzedaż produktu lokalnego, m.in. ręcznie zdobionych pierników z wykorzystanie tradycyjnego wzornictwa – piękno puszczańskiego klimatu zamknięte w słodkim cieście – czego chcieć więcej?

Ale Mandrivka ro  nie tylko słodkie pierniki, to także oferta wycieczek, warsztatów itp. Sprawdź:

Pełna oferta: http://lot.bialowieza.pl/sportowo-i-rekreacyjnie/turystyka-pieszo-rowerowa/

Mandrivka

Ewa Stepaniuk

Puchły 62, 17-210 Narew

tel.: 662 044 775

e-mail: ewa.stepaniuk@op.pl