» Sery z Puszczy Białowieskiej
LOT Białowieża


Sery z Puszczy Białowieskiej

serNasza Serowarnia “Sery z Puszczy Białowieskiej” znajduje się w Hajnówce w woj. podlaskim na skraju jedynego lasu naturalnego w Europie! Puszcza Białowieska to szczególny obszar, który cechuje wyjątkowa bioróżnorodność oraz rządzą odwieczne prawa przyrody niezmienione przez człowieka. Wszystko to powoduje, iż produkty z naszego regionu są zdrowe, smaczne i naturalne.

Sery powstają ze świeżego krowiego mleka prosto z udoju. Dodajemy do nich naturalną i wegetariańską podpuszczkę , sól serowarską, specjalne szczepy bakterii mlekowych i ekologiczne zioła. Sery nie zawierają żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Wytwarzane są ręcznie, bez stosowania maszyn. Oferujemy szeroki wybór serów kwaskowo- podpuszczkowych (miękkich), półtwardych dojrzewających i twardych dojrzałych. Sery posiadają naturalną jadalną skórkę. Wszystkie sery są pakowane próżniowo, gramatura wg. życzenia klienta.

SER półtwardy dojrzewający (min. 30 dni) z dodatkiem:

- kozieradki (smak orzechowy)

- orzecha włoskiego

- pestki dyni

- kminku

- skórki pomarańczy i kolendry

- czarnuszki

- pieprzu zielonego i czerwonego

- mieszanki ziół: Brushetta (pomidor, czosnek, oregano, bazylia, seler, cebula, sól morska),

- mieszanki ziół: Zielona pikantna (cebula, pietruszka, czosnek, curry, pieprz biały, oregano, sól morska)

- czosnku niedźwiedziego

SER dojrzewający (min. 30 dni):

- typu Morbier – wg receptury z XVII wieku, ser francuski z popiołem spożywczym

- typu Cotswold – wg receptury z XVI wieku, z czosnkiem

- typu Kefalotiri – ser grecki, twardy, bardziej słony

- Kornik Białowieski – ser typu szwajcarskiego z dziurami, lekko solony

- typu Butterkäse (czyli maślany)

 

SER WĘDZONY „Pupaski”:

- ser wędzony typu scamorza

 

SERY BIAŁE

- typu feta

- typu Haloumi do smażenia i grillowania z miętą

- świeży bez dodatków

- świeży z dodatkami – dodatki do wyboru: czarnuszka,

pomidor suszony, czosnek niedźwiedzi, kozieradka, oliwka zielona lub czarna

- sonatka (ser kwaskowo podpuszczkowy) opruszona: bruschettą, czosnkiem niedźwiedzim i przyprawą włoską (do wyboru)

Sery z Puszczy Białowieskiej
668 425 827
ul. St. Lema 2
17-200 Hajnówka
www.facebook.com/seryzpuszczy
seryzpb@wp.pl