» Produkty OSM Hajnówka
LOT Białowieża

OSM_Hajnowka_logo

Produkty OSM Hajnówka

OSM Hajnówka pozyskuje surowiec z czystych ekologicznie terenów Podlasia. Dzięki zachowanemu naturalnemu środowisku, czystym lasom, łąkom, wodzie, braku szkodliwego dla środowiska przemysłu oraz swoisty mikroklimat powodują, iż wyroby spółdzielni są wyjątkowe dobre i zadawalają gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

 

Ser Carski z Hajnówki produkowany jest przez OSM w Hajnówce w procesie dojrzewania- minimum 6 miesięcy, pielęgnowanym wieloletnią tradycją. Powierzchnię skórki każdego bloku sera pokrywa się wielokrotnie, ręcznie polioctanem winylu. Powłoka ta chroni skórkę przed pleśnieniem i nadmiernym wysychaniem. Pod tak zabezpieczoną powierzchnią ser leżakuje na dębowych półkach w specjalnie przystosowanej dojrzewalni. Wszystkie procesy przebiegają w sposób harmonijny i długotrwały. W efekcie uzyskiwany jest ser o bardzo pożądanym, charakterystycznym smaku oraz kolorze od jasnożółtego (sery 6-12 miesięczne) do bursztynowego (sery powyżej 1- 3 lat oraz starsze) .

Nazwa sera sięga do historii regionu, związanej z tradycją monarszych polowań Cara Aleksandra III i Mikołaja II w Białowieży, zapoczątkowanej polowaniem w 1860 roku i późniejszą budową pałacu carskiego.

Ser Carski z Hajnówki jest niepowtarzalnym urozmaiceniem deski serów. Nadaje się również do tarcia jako dodatek do sałatek czy dań głównych. W pięknie zdobionym kartoniku może być również idealnym ekskluzywnym prezentem.

Producent:  Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce,

ul. Warszawska 108,

17-200 Hajnówka

tel. 85 682 95 40

www.osmhajnowka.pl

 

Sklep Firmowy OSM Hajnówka

ul. Stefana Batorego 1, Hajnówka.

ser carski logo

„Oko na Żubra” ser typu szwajcarskiego. Ser produkowany jest z mleka pasteryzowanego. W czasie procesu dojrzewania kształtują się jego cechy sensoryczne. Ser ten charakteryzuje się łagodnym, aromatycznym, orzechowym smakiem i zapachem. Starsze sery mogą mieć smak lekko pikantny i gorzkawy.

Jego oczka wielkości czereśni to skutek działania bakterii propionowych, które w trakcie dojrzewania sera przekształcają kwas mlekowy na kwas propionowy wydzielając między innymi dwutlenek węgla.

„Oko na Żubra” jest doskonałym smakołykiem na co dzień i od święta. Polecany dla młodszych i starszych jako doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka i wapnia.

oko_zubra300x217

Masło extra 200g, masło extra osełka 250g, masło extra osełka luz.

Maslo_extra300x200

Twaróg hajnowski

Surowcem do produkcji twarogów jest wyselekcjonowane mleko pochodzące z gospodarstw leżących w otulinie Puszczy Białowieskiej i Knyszyńskiej, czyli w regionie nieskażonym dużymi ośrodkami przemysłowymi. Mleko pozyskiwane jest od krów żywionych tradycyjnymi metodami, wypasanych na naturalnych łąkach ze skupiskami ziół.
Produkt zarejestrowany na Liście Produktów Tradycyjnych, Laureat Podlaskiej Marki Roku, Produkt otrzymał medal za zajęcie I miejsca w XXIV Krajowej Ocenie Serów i Twarogów Białystok 2013.

Klinek300x200

Producent:  Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska

17-200 Hajnówka

ul. Warszawska 108

tel. 85 682 95 40

www.osmhajnowka.pl

Sklep Firmowy OSM, ul. Stefana Batorego 1, Hajnówka