» Produkty OSM Hajnówka
LOT Białowieża


Produkty OSM Hajnówka

OSM Hajnówka pozyskuje surowiec z czystych ekologicznie terenów Podlasia. Dzięki zachowanemu naturalnemu środowisku, czystym lasom, łąkom, wodzie, braku szkodliwego dla środowiska przemysłu oraz swoisty mikroklimat powodują, iż wyroby spółdzielni są wyjątkowe dobre i zadawalają gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Ser Carski laureatem Podlaskiej Marki Roku 2012

Niezwykle istotnym elementem produkcji tego sera jest sposób jego pielęgnacji w procesie dojrzewania. Powierzchnię skórki pokrywa się polioctanem winylu, który nanosi się na ser kilkakrotnie, do utworzenia 3-4 jego warstw. Powłoka ta chroni skórkę przed pleśnieniem i nadmiernym wysychaniem. Pod tak zabezpieczoną powierzchnią sera wszystkie procesy chemiczno-mikrobiologiczne zachodzące w jego miąższu przebiegają w sposób harmonijny i w efekcie uzyskiwany jest bardzo pożądany, subtelny, pełny i charakterystyczny smak sera typu holenderskiego długodojrzewającego.
Na powstanie oczkowania w postaci regularnych, okrągłych i lekko owalnych oczek ma także wpływ stopniowanie temperatur w czasie jego dojrzewania i przestrzeganie sekwencji ich podwyższania i obniżania.

Ser CARSKI powinien dojrzewać minimum trzy miesiące, aby w pełni osiągnął zamierzone cechy organoleptyczno-fizyczne. Każda sztuka sera przed dystrybucją owijana jest w folię HDPE, ściśle przylegającą do jego powierzchni i chroniącą dodatkowo przed uszkodzeniami mechanicznymi w czasie transportu. Do obrotu handlowego ser sprzedawany jest w blokach około 4,0 kg oraz paczkowany 300g.
Idealny jako przekąska do wina lub piwa.

Carski kosz

„Oko na Żubra” ser typu szwajcarskiego. Ser produkowany jest z mleka pasteryzowanego. W czasie procesu dojrzewania kształtują się jego cechy sensoryczne. Ser ten charakteryzuje się łagodnym, aromatycznym, orzechowym smakiem i zapachem. Starsze sery mogą mieć smak lekko pikantny i gorzkawy.

Jego oczka wielkości czereśni to skutek działania bakterii propionowych, które w trakcie dojrzewania sera przekształcają kwas mlekowy na kwas propionowy wydzielając między innymi dwutlenek węgla.

„Oko na Żubra” jest doskonałym smakołykiem na co dzień i od święta. Polecany dla młodszych i starszych jako doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka i wapnia.

oko_zubra300x217

Masło extra 200g, masło extra osełka 250g, masło extra osełka luz.

Maslo_extra300x200

Twaróg hajnowski

Surowcem do produkcji twarogów jest wyselekcjonowane mleko pochodzące z gospodarstw leżących w otulinie Puszczy Białowieskiej i Knyszyńskiej, czyli w regionie nieskażonym dużymi ośrodkami przemysłowymi. Mleko pozyskiwane jest od krów żywionych tradycyjnymi metodami, wypasanych na naturalnych łąkach ze skupiskami ziół.
Produkt zarejestrowany na Liście Produktów Tradycyjnych, Laureat Podlaskiej Marki Roku, Produkt otrzymał medal za zajęcie I miejsca w XXIV Krajowej Ocenie Serów i Twarogów Białystok 2013.

Klinek300x200

Producent:  Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska

17-200 Hajnówka

ul. Warszawska 108

tel. 85 682 95 40

www.osmhajnowka.pl

Sklep Firmowy OSM, ul. Stefana Batorego 1, Hajnówka