
Puszcza Białowieska – poczuj NATURAlny rytm. I smak! Smakuj regionalnie
Region Puszczy Białowieskiej to nie tylko piękna przyroda, sieć szlaków sprzyjająca turystyce aktywnej i wyjątkowa kultura…
Puszcza Białowieska jest PIĘKNA – także za sprawą zachowanych tradycji garncarskich, rzeźby w drewnie, wikliny, bogatego wzornictwa utrwalonego na ręcznikach, makatkach, szydełkowanych obrusach… Jest również SMACZNA!
- Raz, że: zdrowiej -większość produktów od producentów z regionu Puszczy Białowieskiej ma certyfikaty jakości;
- dwa: wygodniej – bo na miejscu;
- trzy: korzyścią dla lokalnej gospodarki, od kondycji której zależy też stan naszego osobistego portfela.
Produkty “made in Puszcza Białowieska” to marka sama w sobie: miody, sery, przetwory, pieczywo, owoce i warzywa (także w formie liofilizatów), masło, mąki i kasze, octy, musztardy i oleje, zioła, herbaty… Tylko tutaj posmakujesz ciasta Marcinek – z Listy Produktów Tradycyjnych, laureata Wawrzyna Polskiej Turystyki Kulinarnej; sera carskiego lub sera typu Morbier – przygotowanego zgodnie z recepturą z XVII w.!Region Puszczy Białowieskiej ma też własny cydr, piwo, krówki z Hajnówki!
Grafika poglądowa – treść rollup, który przygotowaliśmy z myślą o promocji produktów lokalnych podczas eventów i targów turystycznych. Zrealizowano w ramach projektu “Wspólnie budujemy markę najstarszego lasu Europy”.
Inicjatywa zrealizowana w ramach projektu „Podlaskie Lokalnie NOWEFIO 2024-2026”. Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021–2030. Regionalnymi Operatorami projektu są Instytut Suwerennej oraz Spółdzielnia Socjalna „Active Go” w Białymstoku.
Katarzyna Miszczuk, grupa nieformalna “Aktywni dla Puszczy”