» Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów. Na liście nagrodzonych członek LOT
LOT Białowieża


Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów. Na liście nagrodzonych członek LOT

pamiątkowe fotoO tym, że region Puszczy Białowieskiej to kraina wyjątkowa pod każdym względem – przyrodniczym, kulturowym i turystycznym nikogo nie trzeba przekonywać. Na skraju naturalnej Puszczy Białowieskiej – obiektu Światowego Dziedzictwa UNESCO – wykształciła się wielobarwna kultura, łącząca akcenty polskie, białoruskie i rosyjskie, wpisana nie tylko w puszczański krajobraz, ale także menu. Regionalna kuchnia, oparta na tradycji i będąca kombinacją wielu aromatów, białowieskich ziół oraz kulturowych żywiołów została doceniona przez Kapitułę podlaskiej edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Spośród 129 produktów, pretendujących do tytułu „Perły 2017” sklasyfikowanych w czterech kategoriach, zaprezentowanych przez 84 producentów z całego regionu, jury doceniło także puszczańskie przysmaki.  Z terenu powiatu hajnowskiego w kategorii „Wyroby cukiernicze” I nagrodę zdobyła Ewa Stepaniuk za “Piernik podlaski”, zaś Chleb razowy (dla ducha) Władysława Gryki z Suszczego Borku znalazł się w gronie nominowanych do nagrody “Perła”2017″. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2017”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczona na Wielkim Finale Konkursu w czasie poznańskich targów PolAgra. Pełna lista nagrodzonych TUTAJ. Wszytkim laureatom gratulujemy a jednocześnie przypominamy, że tradycyjne smaki regionu można znaleźć w Bazie Produktów Lokalnych Województwa Podlaskiego oraz na stronie Centrum Turystyki Regionu Puszczy Białowieskiej. Bo puszczańska kraina pachnie i smakuje – tradycją, kulturą oraz aromatem świeżych, leśnych ziół.

Katarzyna Miszczuk