» Eco Food – regionalna kuchnia pod wiejską strzechą
Region Puszczy Białowieskiej kusi nie tylko bogactwem atrakcji, ale także pysznym jedzeniem. Podlasie to zagłębie smacznej kuchni – oryginalne ciasto Marcinek, dziczyzna, naturalny smalczyk, wędliny przygotowywane według starych receptur, babka ziemniaczana, bigos, chleb prosto z pieca, własnoręcznie przygotowane przetwory – paleta smaków i barw jest bogata. Smacznych, nieskażonych konserwantami potraw skosztujecie Państwo w gospodarstwach agroturystycznych, których głównym składnikiem jest szczypta podlaskiej gościnności. Zapraszamy
Na spróbowanie regionalnej kuchnia zapraszają właściciele kwater:
Białowieskie Ustronie, Janowo
Bojarski Gościniec, Narewka
Bora Zdrój, Lewkowo Nowe
Melisa, Planta
Dwór Bartnika, restauracja Carska Komnata, własna pasieka
Suszczy Borek, Suszczy Borek – wypiek chleba, własna pasieka, kozie sery podpuszczkowe
Kontakt:
Agroturystyczne Stowarzyszenie „Puszcza Białowieska”
17-220 Narewka
ul. Mickiewicza 50
woj. podlaskie
tel. 85 685 82 15 – Prezes Stowarzyszenia
Jelonek, Jelonka – gospodarstwo otrzymało po drugiej kontroli certyfikat EKOGWARANCJI PTRE, upoważniający do zakwalifikowania się do gospodarstwa ekologicznego.
Suszczy Borek, Suszczy Borek – gospodarstwo posiadamy własną pasiekę, sad ze starymi odmianami drzew owocowych. Uprawia się ogród warzywny oraz prowadzona jest hodowla kóz i owiec. Właściciel zajmuje się wypiekiem pełnoziarnistego chleba, ciasta drożdżowego, robi kozie sery podpuszczkowe.
Kontakt:
Białowieskie Stowarzyszenie Agroturystyczne
„ŻUBR”
17-200 Hajnówka, ul. Południowa 4
Adres korespondenycjny:
Zabłotczyzna 12
17-220 Narewka
Tel. 607 319 760
bsa-zubr@home.pl