» Restauracja Starówka w Hajnowce – smak Podlasia na skraju Puszczy
LOT Białowieża


Restauracja Starówka w Hajnowce – smak Podlasia na skraju Puszczy

starówka

Restauracja Starówka kultywuje kuchnię regionalną wyrastającą z tradycji Podlasia. Inspirują nas Kresy i kultura Wschodu. Potrawy w dużej mierze powstają z miejscowych produktów. Na szczególne uznanie zasługują ekologiczne zioła, przyprawy i herbaty wytwarzane na terenie Puszczy Białowieskiej.

Naszą pasję doceniło już wielu gości oraz media. Dopełnieniem całości jest utrzymane w stylu wnętrze ze specjalnym miejscem dla dzieci.

Zapraszamy.

Nasze specjały:

Solianka

Rosyjska zupa z charakterem. Nazywana tam solanką. Popularna również na Ukrainie. Jej nazwa wywodzi się od soli i słonego smaku kiszonych ogórków. Kwaśna, wytrawna zupa. Stawia na nogi po całonocnej zabawie.

Kindziuk

Mięso krojone, gruborozdrobnione, podsuszane wędzone w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem. Zawiera tylko naturalne przyprawy. Kindziuk jest tradycyjną wędliną litewską, nazywaną tam skilandis.

Kumpiak

To szynka barania, z której usunięto uprzednio dolną kość. Soli się przez dwa tygodnie z dużą ilością naturalnych przypraw. Tak przygotowane mięso wędzi się w chłodnym dymie przez około dwanaście godzin. Szynka ma swojski smak i tradycyjny wiejski aromat. Istotne znaczenie tego specjału ma dobór zwierząt, które muszą być hodowane tylko metodami naturalnymi.

Kiszka ziemniaczana i babka

Mają swoje święto. Co roku w Supraślu maju i czerwcu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki. Na Podlasiu babkę piekło się od wieków. Znacznie częściej niż kiszkę, ponieważ do jej przyrządzenia nie jest potrzebne jelito wieprzowe.

Kontakt:

Bar & Restauracja Starówka

ul. Ks. Wierobieja 21
17-200 Hajnówka

Współrzędne GPS:
N: 52 44′ 28″
E: 23 35′ 3″

http://www.restauracjastarowka.eu/index.html